Fre 17 sept 2021 Mjölnare Edvins vardag i slutet av 1920-talet

I förra veckan gick jag med Bina i kvarnköket, och igår försökte jag hålla jämna steg med Edvin en arbetsdag bland spannmålssäckar och mjöldamm.
Med baksidan av näven torkar Edvin sig om munnen samtidigt som han reser sig från frukostbordet i det lilla kvarnköket. Redan håller den första "skjutsen" vid kvarnporten. Det ser ut som Pettersa Jönsa hästar. Jodå, det är det också, ser Edvin när han stiger ut på kvarnbacken, och minsann är det Jöns i egen hög person, som kört "till kvarns" idag. Strax är säckarna inburna och tömda och kvarnhjulen går igång, remmarna gnisslar och svänger och dammet yr. Det gäller att vara försiktig och böja sig så inte remmarna hugger fatt i kläderna, men Edvin är van. Nu är malningen igång och Edvin hör sig för med Jöns om hur han har det i Sibbalt. - Jaha,di fick rikligt med både hö och sä´ - men det är ju ett gott ställe di har och Jöns är en slitvarg, så nog reder di se´- konstaterar Edvin.
Klappret av hovar får Edvin att titta mot kurvan vid stallet och strax dyker ännu en hästa-skjuts opp. Är det inte den stackaren Joel från Körsveka? Och månne han är nykter idag? - Ptrooo ptrooo - hästen stannar snällt, och raskt är Edvin framme och ger Joel ett handslag. Tack och lov, idag har han inte glott i flaskan, konstaterar Edvin. Sen två av di minste ungarna dog i spanska sjukan strax efter jul har Joel och hans Edla haft det sorgeligt, och flaskan har blivit Joels tröst..... Fattigt och med svårbrukad jord och denna sorgen opptill......ska Edla bara orka.... Edvin ber sonen Erik hämta en famn hö till hästen, medan gubbarna lastar av och får sitt dagsverke gjort.
Jöns är körd hemåt och Joels säckar är malda och på vagnen igen. Precis när Joel smackar igång hästa-kraken kommer Clary, lill-tösen och räcker en korg till Joel. - Mor hälsar - säjer Clary och knixar. En skitig och valkig näve rufsar tösen milt i håret, och nog tycker Edvin sig se en tår i Joels ögon. innan ekipaget rullar iväg. - Ja, min Bina, hon har hjärtat på rätta stället - tänker Edvin och skänker sin hustru en kärleksfull tanke, medan han går in i kvarnen. På hyllan innanför porten ligger anteckningsboken där dagens kunder ska skrivas upp. Ikväll "glömmer" Edvin notera säckarna från Joel i Körsveka....
Lisbeth

Kommentera här: