Tors 11 mars 2021 Kaffetåren den bästa är

En gammal kaffekvarn med rejält handtag och träknopp sätter igång tankarna om livet i kvarnen förr. Det var inte var dag det maldes nya bönor, de fick sparas till särskilt högtidliga tillfällen. När drängen och Edvin kom in för en tår kokte Bina på sumpen uppblandat med lite "surr". Och ingen klagade varken på kaffet eller brödet, som blivit rätt hårt och torrt sen julabaket. Uppblött i det heta kaffet både mättade och värmde det.
Idag, knappt hundra år senare har vi särskilda affärer som säljer nymalet kaffe med olika rostningar, och det har blivit en hel vetenskap vilka bönor som smakar si eller så och hur det ska bryggas, temperaturen på vattnet osv i all oändlighet. De flesta av oss har både tid, ork och råd att spendera på dylika spörsmål. Ändå tror jag inte vi uppskattar den varma drycken mer än Bina och Edvin och drängen gjorde, när de med sina valkiga händer lyfte koppen till munnen!
Edvin var glad att vattnet forsade fritt efter vintern. Nu gick det mala igen, och snart skulle bönderna stå med sina hästskjutsar på rad utanför kvarnen. Ännu en vinter hade de klarat.
Och här sitter jag med både kaffe och bakelse en helt vanlig torsdag! Kanske det blir ett bullbak i eftermiddag, och då använder jag den gamla kaffekvarnen till att mala kardemummakärnorna i.
Lisbeth

Kommentera här: