Lör 14 maj 2022 När äppelträden snart blommar....

Denna löftesrika månad som heter MAJ tar sig Bina tid efter frukosten med Edvin och drängen och glyttarna att gå ut i solskenet en stund. Både vinbärsbuskarna och krusbären blommar rikligt, så blir det nu inte frost kan hon koka både saft och gelé. Säkert blir det "sticklabära"-kräm till efterrrätt nån dag också. Bina fortsätter in i hönshuset där hönan Ella ligger och ruvar.
Tänk att den kalla och snöiga vintern är till ända! Med tacksamhet och glädje klappar Bina hönan i sitt rede, när hon går förbi och plockar äggen de andra hönsen värpt. Med äggen i förklädet tar hon svängen in i stallet. Grisen hälsar smågruffande välkommen. Idag ska Bina koka pärer i kopparkitteln. Det gäller hålla nasse vid gott hull över sommaren.
På ängen bakom sågen går kossan och betar. Bina har förstås mjölkat hennes stinna juver tidigt imorse, när solen så sakta steg i öster och dimmorna lättade över Krokån. Spenavarm mjölk på frukostbordet.......vilken glädje!
- Nähä, här kan jag inte gå och drälla - Slamret från kvarnhjulen och remmarnas gnisslande väcker Bina ur sina tankar. Med böjd rygg går hon tillbaka in i det lilla kvarnköket. Försiktigt plockar hon äggen ur förklädet och lägger in mer ved i spisen. Snart är det dags för en kaffeslurk för Edvin och drängen.
Såhär kanske en lördagsmorgon vid kvarnen för knappt 100 år sedan kunde vara.....
Och idag kan vi sitta där och drömma oss tillbaka - VÄLKOMMEN -
Lisbeth
Öppet mån 6 juni kl 13-17 Gammaldags kafferep
Knäredsdagen 2 juli kl 10-16 Kaffe med hembakt
Sön 3 juli kl 17.00 Friluftsgudstjänst med Betelförsamlingen Knäred
Gruppvisning? Ring 0730-249721 Lisbeth eller 070-3213680 Roland för överenskommelse

Kommentera här: