Fre 22 maj 2020 Hela och rena och mätta

Det var strävan för folket i byarna för några generationer sedan. Att hålla så fritt från loppor och löss som det bara var möjligt och få hungern att stanna på yttertrappan..... Att hungern på många ställen knackade hårt på dörren har min mor berättat om. Det fanns så sent som i slutet av 1920-talet familjer som med nöd och näppe kunde mätta sin stora barnaskara. Dit blev mor ofta skickad med en "matakörg".
Dagens bykegille vid Mötesplats Kvarnen gjorde vi däremot endast av hjärtans fröjd och lust! Några trasmattor skurade Agnes och jag. Vi började med att lägga mattorna i blöt i såpvatten i bykekaret och gnuggade dem mot tvättbrädan. Sen ställde vi oss i ån och bredde ut mattorna på träspången och skurade klart med rotborste och mer såpa.
Både frukostsmörgåsar och våfflor intogs på "corona-avstånd" utomhus. Solen tittade fram en stund och forsärlan visade sig för våra gäster.
En riktigt rolig förmiddag blev det!
Också information om nästa evenemang vid Mötesplats Kvarnen!
Det gammaldags kafferepet den 6 juni blir i år av förklarliga skäl i en annorlunda tappning. Mötesplats Kvarnen har öppet kl 10.00 - 17.00 och varje hel timme med början kl 11.00 berättar Roland om kvarnen och övriga byggnader. Istället för sju sorters kakor serverar vi kaffe med gammaldags kakpåse. Tre sorters hembakat med smör kommer den innehålla, och det ska finnas hembakt också för Dej som är glutenintolerant. Läs mer om detta i nästa blogginlägg!
Nu får Ni njuta av bilderna från dagens bykegille!
Lisbeth
Här är jag igång
Harald och Ann-Marie, Lasse och Roland äter frukost först
Det blev ägg o sill, ost o salami på kvarnens stenugnsbakta skållade bröd
Agnes gnuggar på
Här fortsätter vi skura och skölja i ån
Kaffe och våfflor och ingen var nödbedd!
En fin pratstund över påtåren. Siv och Agnes sitter i solen i lä-hörnan