Ons 16 feb 2022 Vilka framgångar och vilket slit!

Så mycket vi tar för givet idag - allt från välfyllda hyllor och kyldiskar i matvaruaffären till att lampan ska tändas när vi trycker på knappen, om vi nu gör det, alltså trycker på knappen på väggen. Många kanske tänder via en hembelysnings-app i mobilen.
Idag är fotogenlampa och stearinljus mysbelysning för oss
I år är det valår. De politiska partierna har redan börjat profilera sig, debatterna avlöser varandra och skickligheten i retorik tycks vara väsentligare än själva budskapet. Och rösträtten tar vi för given men vilket slit det ligger bakom! Inte minst alla de, både kvinnor och några män som kämpade för kvinnors rätt att delta. Den 24 maj 1919 godkändes förslaget om kvinnlig rösträtt och efter grundlagsändringar kunde myndiga kvinnor för första gången gå till valurnorna i september 1921.
Och nu till Mötesplats Kvarnen för ett sekel sedan.....
Edvin går inne i kvarnen och funderar på det märkliga torgmötet i Laholm, dit han och Bina tog sig med häst och vagn. Tänk, va´folk som samlats! Och mitt ibland dom stod Tora Simsson och pratade. Vad var det mänskan sa egentligen? Nog för både han och Bina hört om de stridbara kvinnorna och ett och annat hade de väl snappat opp i nån halvgammal tidning som prästafrun haft med sig, men nu var det tydligen sant - både han och Bina skulle få gå ihopa och rösta! Det var då inte en dag för snart - det tyckte varken Edvin eller Bina men det kändes ändå märkvärdigt på nåt vis.
Och högtidligt minns Edvin att det var dendär septemberdagen 1921 när de iklädda bästa kläderna gick hand i hand till vallokalen.
Båda två bar hatt förstås
och Edvin hade finslipsen välknuten
och särken var nytvättad

Låt oss ägna någon minut åt våra förfäders slit och kamp för ALLT vi idag ser som självklart!
Lisbeth
P.S Tora Simsson röstades in som den första kvinnan i Laholms stadsfullmäktige 1921. D.S

Kommentera här: