Ons 9 mars 2022 Helgen stundar i kvarnen år 1929

Förr kallades onsdagen för lille-lördag. Det var då när både skol- och arbetsveckorna bestod av sex dagar. Nu är många lediga redan från lunchtid på fredagen.
Tänk om Edvin och Bina hade kunnat ana detta, dom som slet från tidiga morgonen till sena kvällen. Också på söndagen skulle det eldas i spisen, veden hade dom förstås burit in på lördagen. Det var viktigt att helga vilodagen. Inte gärna satt Bina med binget på en söndag men hon hade allt fått gå med på att både Berta och Clary broderade på vilodagen.
Efter kyrkobesöket och det sedvanliga nyhetsutbytet på kyrkbacken skyndade de hem. Med tur hade prästen inte predikat längre än att det var glöd kvar i spisen och det gick kvickt och värma köttsoppan Bina hade kokt på lördagen. Med klimp i och mjölk i glasen åt alla sig mätta runt bordet i kvarnköket. Och igårkväll hade det då varit en sån fest i stu´an! Med nybakt sötebröd fyllt av rikligt med smör och socker, äkta bönkaffe i rosenkopparna hade familjen samlats kring den märkvärdiga apparaten Edvin kommit hemasandes med från sin Laholmsresa i veckan. Ja, det var då ett spektakel och rakt inte nödvändigt tyckte Bina men nog var det bra roligt ändå! Och särskilt högtidligt blev det när helgmålsbönens klockor klämtade från Uppsala domkyrka och lyste till frid och eftertanke.... Aldrig hade väl varken Edvin eller Bina trott att de skulle kunna sitta hemma i stu´an och höra nåt som kom ända ifrån Uppsala! Men äldsta dottern Berta, som hade plats i Halmstad hade förstås fått fatt om di däringa mekapärerna och varit hemma och berättat att hon minsann sparade en slant varje löneutbetalning för att kunna skaffa sig "en töcken"!
Och inte skulle det dröja så länge förrän också Bina fick en termoskanna, denna nymodighet som gjorde att hon slapp vira schalar om kaffekannan och skynda sig slå opp till drängarna och Edvin. Men fem veckors semester, nä, det kunde då ingen tro på!
Och nu har vi just det - och ändå tycks vi inte ha tid att "hålla söndag" - och lyssna på helgmålsbönen i radion på lördagskvällen kl 18 - hur ofta gör vi det?
Lisbeth

Kommentera här: