Tors 14 dec 2023 Årets Nobelfest och modiga kvinnor

I år fanns bland pristagarna modiga kvinnor! Fredspristagaren Narges Mohammadi, som sitter fängslad i Iran för sin kamp för kvinnors rättigheter lyser extra stark. Att se och lyssna till hennes två 17-åriga barn gav en glimt av de uppoffringar och det lidande hon och hennes familj tvingas leva i. Jag tänker på de modiga i vårt land som för gott och väl hundra år sedan stred för kvinnors rösträtt. Det som vi idag ser som självklart är fortfarande en utopi i stora delar av vår värld.
Också Katalin Kariko, en av medicinpristagarna hade en gripande berättelse om sin flykt från Ungern, en flykt hon tvingades till för att få fortsätta sin forskning, som nu gav henne Nobelpriset.
Och jag satt bänkad vid TVn och mjölnaren hade fått förnyat förtroende som kock för "bankett"-middagen....
Återbruk kan väl sägas var temat för festkreationerna. Både drottningen och kronprinsessan och jag(!) hade valt klänningar använda vid tidigare tillfällen. Själv bar jag detta vid ett barnbarns bröllop för några år sedan. Hatten är dock ny för Er som undrar.
Smörrebröd med tonfisk, kapris, ägg, pumpakärnor sammanbundet med kvarg o majonnäs på en bädd av krispig olivoljefräst grönkål serverades till fredspriset.
Bubbel i Nobelglaset - redo för skålen för Alfred Nobel och för vår konung
Entrerätt med grillad majs och en chilihet röra
Här är han, ÅRETS KOCK! Nej, nej det är inte Tareq Taylor! Grillad karre, rotfruktspytt och en vidunderligt god sås var huvudrätten.
Mmm, desserten - hemlagad chokladmousse med vispgräddskrans, hallonsylt, glass och guldstoft pudrat över -nybryggt, starkt kaffe i rosenkopp och aftonen kunde sammanfattas i ett ord - SUCCE`-
Ser Du stjärnan i det blå.....tio dagar kvar till julafton.....snart ligger julklappar under granen....
Ha det gott kära kvarnvänner!
Lisbeth
Också var det ekonomipristagaren Claudia Goldin och hennes intressanta forskning - Kvinnors roll på arbetsmarknaden under 200 år - Ännu en stark kvinna!

Kommentera här: