Sön 25 nov 2012 Pepparkaksbak o turbinjobb!

Hej!
Vilken torsdag den 22 november vi fick! Huset fyllt med glada barn och deras dito mammor från tidig morgon till sen kväll! Våra goda vänner Pernilla och Susanna med sina små raringar Theodor, Alice, Noel, Agnes och Måns fyllde huset med skratt och julsång. Mjölet yrde medan älgar, bockar, änglar, grisar, katter, You name it fyllde plåt efter plåt och doften av nygräddade pepparkakor letade sig ut i garaget, där Roland och Johnny målade och putsade fönster och gångjärn till kvarnen. Roland fick ligga lågt med kvarnjobbet och istället spela sin mormors gamla kulspel och busa med barnen, när eftermiddagen övergick till kväll och vi tre väninnor drack lotusblomme-té och delade Livet med varandra.
Ett par kvällar har Roland och Mats Johansson, som gentilt upplåtit lokal för turbinen, skruvat och lyckats  lossa en del komponenter i detta hjärtat av kvarndriften. Spännande och väldigt roligt! Leif Sunesson har hittat remlås o gett oss + en låda spik. Av grannarna vid kvarnen Lars och Ann-Marie Medin har vi fått ett komplett dörrhandtag till gamla köksingången. Vi bugar och tackar!
Några foto från bakdagen avslutar jag med.
I veckan är det dags att leta rätt på adventsstjärnor, köpa hyacinter och försöka få till de där moss-dekorationerna jag drömmer om och som ser så snitsiga ut i alla heminredningsreportage! Vem vet, i år kanske det lyckas?? Annars är det viktigaste att va' tillsammans med de vi älskar mest. Både dekorationer, glögg och pepparkakor kan vi köpa i Knäred! Konsum och Tulipa, TACK för Ni finns!!
 
Hälsningar Lisbeth
 
Välkomna familjen Rosander
och
familjen Brandt-Englund
 
 
Theodor, Alice, jag och Agnes in action
 
 Noel och Måns garnerar hjärtan till de små husen.
 
Måns och jag
 
Måns och Noel tvättar av sig före gänget ska till kvarnen.
 
Mjölnaren och bagarna

Lör.kväll 17 nov 2012 Pardörrar och plåtarbete

Go'afton!
Idag har Bertil satt de fina pardörrarna från Dyreborgsgården på plats. Nu måste Du komma Gun och ta Ove med Dej och se så bra det blev! Jörgen Arvidsson har satt in nytt glas och Bertil har slipat och oljat dem. Också har vår käre svärson Patrik "plåtat" svingeln, är vinkeln på taket mellan kvarnen och bostadsdelen, som enligt Roland kallas så. Vår fotograf Felicia tog massor av kort idag, kommer nog ett inlägg framöver av henne. Rainer har fortsatt med en del murning i veckan och Johnny målat fönstren, som Bertil snickrat. De ska sitta i köket och kammaren. Tack vänner för Ni troget hjälper oss!
Själv har jag bakat pepparkakor. Advent närmar sig med stormsteg och nästa vecka kommer  "mina extratöser" med sina ljuvliga barn för det tradionsenliga julbaket och pysslet med pepparkakshusen. Då yr mjölet i hela köket och få se minen på 5 glada ungar, när jag öser nonstop och godis till tomtehusen över bordet är snudd på årets höjdpunkt!
Ta en promenad på Kyrkvägen på torsdag och hör barnaskratten och känn doften av nybakta pepparkakor! Fortsätt sen till kvarnen och kolla vad Roland hittar på!
Snart lyser adventstjärnorna i husen och mörkret får ge vika, iallafall inomhus! 
 
Hälsningar Lisbeth
 
Patrik passar in plåtarna.
 
Varsågod och stig in, Bertil!
 
Fotograf Krister Ahlstrand okt 2012. Här på baksidan genom köksingången klev mjölnaren in till mat och
vila efter arbetsdagens slut.
 
 
 

Sön 11 nov 2012 Turbinlyft, en drömmarnas FARS DAG!!!

Hej igen!
Tala om lycka denna söndag, som av någon anledning kallas Fars Dag! Det stora turbinlyftet ägde rum igår och blev SUCCÈ!!! Ett gäng entusiaster, Mats Johansson,Rainer från Västralt, Rickard i Allared,ihop med Roland förstås, inledde tidigt lördagmorgon arbetet med att få loss de fastrostade, flera ton tunga turbinerna till kvarnen. Med vinkelslip, släggor,kedjespel och armkraft var den ena "bärgad" redan vid lunchtid. Det var idel glada miner runt köksbordet på midda'n. Eftermiddagen kompletterades arbetslaget med Bertil och Lasse. Så lossnade den andra turbinen också och kunde lyftas upp. Den ena går att reparera men den andra är skrot. Ungefär vad Roland förväntat sig.
TACK Ni, som med kropp och själ lade hela Er  lördag på detta! 
-Nu förstår Du Lisbeth-, säjer Roland,- är det inte alls mycket kvar innan hela restaurationen av kvarn, lagård mm är klar!- Tro't den, som vill! Jag gör det inte! Efter 44 års äktenskap med den sanne tidsoptimisten tillåter jag mig att hysa aningen av en anings tvekan.....
Spännande är det iallafall och härligt att se arbetsglädjen och  glöden hos Roland och bygdens folk!
Och Ni alla söner och döttrar med mer eller mindre dåligt samvete för att Ni inte får ihop det, som så populärt kallas livspusslet, med att komma hem till Er far just idag, till Er säjer jag ur djupet av mitt hjärta: SKIT I DET!! Åk hem när Ni har tid och lust och var i första hand rädda om varandra allesammans i vardagen! Det är vardagen som är våra LIV!
Guds välsignelse och varma hälsningar
Lisbeth
 
Rickard kör "vilt" med vinkelslipen. Lägg märke till vattenspannen i bakgrunden, gnistorna är eldfängda!
 
 
Så är det dags för lyftet.
 
Mats och Rickard 
 
Ska det lyckas?
 
Åhej, här är turbinen på väg upp!
 
Rainer putsar muren i köket.
 
Bakugnen börjar ta form. Rainer är experten på detta.
 
Roland, Mats och Rickard, en nöjd och trött trio!
 
Bilden vittnar om att här råder febril aktivitet.