Fre. em 27 sept 2013 Naturvårdsverket o byggnadsnämnden o fler därtill

Hej igen!
En fortsatt ström av besökare, intresserade av kultur och vacker natur har varit i kvarnen och sågen under veckan. Politiker och tjänstemän från Laholms kommun med byggn.nämndens ordförande Ove Gustavsson i spetsen jämförde miljön idag och hur den var vid inspektionen år 2006, då kommunen planerade vite mot förre ägaren. De uttryckte beundran för vårt arbete och överlämnade boken - Arkitektur i Halland - av Björn Petersen vid kaffesamkvämet på 3:e våningen. Roligt att även kommunen uppskattar Knäreds nya turistattraktion och mötesplats!
Så kom Naturvårdsverkets ledamöter på spontanbesök och slog sig ner vid utemöblerna och njöt av höstsol och forsens brus.
Dessutom har Roland guidat runt ytterligare 3 grupper i veckan parallellt med att Lasse, Johnny och han jobbar med turbinen och det elektriska. Någon avmattning i aktivitet runt den gamla prästgårdskvarnen skönjes icke! Lasse i Brånalt har förutom alla arbetstimmar också gett oss mer rödfärg, TACK  Lasse!
Imorgon ska vi på Fredskalaset, som sätter punkt för jubileumsårets alla festligheter, men den fina naturen och allt runt omkring kvarnen är alltid festliga! Ta promenaden förbi och gärna ett badlakan under armen! Jag garanterar friskhet och gott humör efter doppet!!
 
Lisbeth
 
Förra fredan tog jag en simtur i Östrasjön i Kåphult.
 
En numera vanlig syn vid kvarnen
 
Roland behöver inte längre något manus för att berätta om möllarnas hårda arbete under
tidigare sekler
 
 
 
 
 

Lör 21 sept 2013 Födelsedagsbarn, "ruckel"-klubb, brudpar.....och avsked...

Vad har allt i rubriken gemensamt, tror Ni? Kvarnen i Knäred såklart! Det är här vi träffas och trivs i söcken och helg!
Vi börjar med kusin Bo (Knäreds rör) och firandet av hustru Eivors födelsedag förra söndagseftermiddagen. Smörgåstårta, tipspromenad, kaffe och hembakt gräddtårta, fyr i braskaminen, blommor o levande ljus! Mor, 93 år stegade med spänst och god vilja upp på 3:e våningen och Bo gladde både henne och oss med sina barndomsminnen från Ekeryd och Vivljunga. Helt fantastiskt att se Mor med Era fina barn, barnbarn och ett litet barnbarnsbarn runt sej i kvarnens "fest"-våning! Tack Bo och Eivor för vi fick va´ med!
 
 
I förmiddags var det dags för "Ruckel"-klubben att ta del av kvarnens förvandling från just ruckel till bevarat kulturminne. Första gången en stor buss körde hela Krokåvägen in och parkerade framför kvarnen! Ett 30-tal medlemmar med Sten i "Staina-hiet" i spetsen klev ur och strax spred sej kaffedoften runt kvarnknutarna. Roland guidade runt och nå'n timme senare fortsatte de entusiastiska byggnadsvårdarna sin resa mot andra kvarnar i gränsbygden.

 
Så kom brudparet med sitt följe för fotografering. Lite sol, några regnstänk, lagom nervöst......kyssar, skära rosor......vad är klockan.....hjälp, vi måste skynda oss.......Lycka och kärlek hela Livet önskar vi Er, Oscar och Sara!
 

 
Och avskedet....Erik Nilsson, bror till den siste mjölnaren Nisse är död. Vi fick förmånen att träffa Erik och ta del av hans berättelser om uppväxten vid kvarnen under 1920- och -30-talet. Särskilt sällsamt var det att se Erik gå in genom den låga dörren till drängkammaren och förnimma hans glädje över att barndomshemmet till sist skulle tas om hand. Erik följde med stort intresse renoveringen och invigningsdagen var han med oss, om än inte fysiskt. Flera gånger under eftermiddagen ringde Erik sin systerson och fick en lägesrapport!
Tack Erik för Din entusiasm, barndomshemmet skickar en kär hälsning!
 
Erik med sonen Bengt sommaren 2011

 
 
 
 

Lör.morgon 14 sept 2013 Turbinen tillbaka i kvarnen

Vilken härlig Markaryds marknad-dag! Dimmorna lättar, solen får de gulnande höstlöven att skimra, rönnbären hänger i stora klasar......ännu en ljuvlig sensommar-höstdag framför oss!
Förra veckan kom turbinen tillbaka nyblästrad. Tack Ulf, Andersson, Svets o Smide i Örkelljunga för Du sponsrat oss!
Nu är det full fart på Lasse i Brånalt! Varje dag målar han på denna väldiga "maskin", som förhoppningsvis kan sättas tillbaka i kvarnen igen under hösten.
Långväga besökare från Israel  har njutit av kvarnforsen och den unika miljön. Kvarnen har blivit en mötesplats för ALLA! Roland o jag är glada förstås.
Nu dags ge oss av till marknaden! Brända mandlar, billliga plastpåsar och ett kilo marknadskarameller till Roland lär det bli!
Förresten är det 15 gr varmt i forsen, jätteskönt!! Än är badsäsongen långt ifrån över!
Allt gott!
 
Lisbeth
 
Lasse i målartagen
Pappa, Tygaredsbo med sin Israelbosatta son och barnbarn.
 
För hönshuset smids planer tillsammans med Bryggare-Olle, mer om det senare....