Fre 25 okt 2013 Tyska borgmästare och en gammal kyrkbänk

Rubriken sammanfattar veckans händelser. I tisdags hade Laholms kommun tyskt vän-ortsbesök, som visades intressanta turist- och kulturmål, varav kvarnen och sågen var ett av dem. Ideellt arbete är ett okänt begrepp i Tyskland, så både Roland och Rolf Åkesson, Knäreds hembygdsförening gavs tillfälle att berätta om sina erfarenhete. Under rundvandringen i kvarnen hördes flera förtjusta kommentarer och naturen omkring med Krokå-fallet i centrum imponerade! Tolken för dagen har turistbyrå i Tyskland, blir spännande att se vad detta leder till framöver!
Också har "festvåningen" 3 trappor upp fått ståtliga sittplatser i kyrkbänken från Maglarp. Den gamla kyrkan hade murats med för dåligt bruk och blev tvungen att rivas. Några bänkar togs tillvara och hamnade i privat ägo på en gård i Skåre, där vi fick syn på dem förra sommaren. Vi undrade om det gick att köpa en men fick ett vagt -Nja, det är inte mina egentligen-. På invigningen i år kom så ett par från Mellbystrand och sa:" Den där kyrkbänken i Skåre, den är vår och efter att ha sett Ert arbete här vill vi gärna ge den till Er". Och förra helgen hämtade vi den och med hjälp av traktor, skylift och armstyrka pryder den nu vårt "tillsammans"-rum högst upp i kvarnen. Stort TACK Åke Andersson för Din generösa gåva!
LÖRDAGEN den 9 NOVEMBER kl 15.00 blir det "´Vila skymning"  i kvarnen. Kaffe med hembakt, lyrik och visor till gitarr. Poesins vänner kommer, brasan värmer, vi låter axlarna sjunka ner medan novembermörkret stilla faller utanför fönstren. Varmt VÄLKOMNA! Annonser kommer att sättas upp i byn, så håll utkik och sprid till vänner och bekanta!
Imorgon natt sover vi en timme extra! Ha de' bra och var rädda om Er!
 
Lisbeth
 
Kvarnfallet beundras av tyskarna
 
På väg upp
 
Spännande lyft som lyckades
 
Våra fyrfota vänner
 
 
 
 
 
 
 

Fre.kväll 18 okt 2013 Gamla 'godingar' ska bevaras!!

Hej!
Att ta till vara, vårda och rusta upp hembygdens gamla 'godingar' är hela byns angelägenhet, därom råder inget tvivel efter det engagemang och den kämpaglöd som väckts i veckan! Gångbron över Krokån, som utgör del av Hallandsleden ska rivas och INTE ERSÄTTAS, detta sedan en "förståsig-påare" på uppdrag av länsstyrelsen och naturvårdsverket inspekterat och dömt ut spången. Redan efter ett par dagar var den avstängd och skyltar "dödsfara" uppsatta! Klart är att bron behöver göras vid, kanske tom helt byggas ny och TILLSAMMANS kommer vi här i Knäred att kämpa för rätten att med frivilliga insatser få tillstånd till detta. Gamla 'godingar' ska bevaras!!
 
Av samma åsikt är Sven "i mossen", som gett oss spis och ugn Primus 117, båda från 1920-talet! Tack Sven!
Också tack till Kurt  "elektrikare" för bakelit-strömbrytarna! Blir perfekta nu när kvarn och såg ska upplysas! 
 
Med ett par foto som illustration önskar jag Er en go' helg!
 
Lisbeth
 
Ack ja!
 
Undrar om jag lär mej baka i denna??
 
Elda i spisen tror jag går bättre!
 

En vy värd att kämpa för!!! 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Lör.kväll 12 okt 2013 Höstens vissna blommor.....

Hej vänner!
Igår höststädade jag i kvarnen. Mylle-Bina hade nog inte kallat det för höststädning förstås, det där att kasta bort vissna blommor och diska krukor, som stått ute hela sommaren. Lite iordningplockande inomhus för att förhindra att mössen äter upp filtar o mattor i vinter försökte jag mig också på. Roland får komplettera med  gammaldags musfällor gillrade med hasselnötter. Mums för söta små kvarnmöss!!
Roland fortsätter arbetet med turbinen. Denna veckan har besökarna varit få utom idag. Har danskarna nå'n långhelg kanske? Stod en hel "flock" och väntade på visning vid lunchtid.
Imorgon kommer USA-resenären hem. Anton har varit med om spännande dagar, fast inte något av det planerade kunnat infrias! Amerikanska kongressen stängde samtliga nationalparker pga oenigheten om bla Obama-care. Det inkluderade Lake Powell-sjön, där Anton skulle varit på husbåten med Mike, Russ o Rich mfl. Semesterdagarna omvandlades till  vattenskidåkning på Eagle Mountain Lake i Forth Worth utanför Dallas, rodeo, hockeymatch, lyxliv hemma hos Mike o Brenda, tror nog Du tackar Barack Obama för detta Anton!!! Well Russ, I know Your opinion, don't take any notice of a grandma' in Sweden, det går jättebra, no badkruka's, haha!
Ät äppelkakor med gräddvaniljsås och må så gott! Vi hörs nästa helg!
 
Lisbeth
 
 
 
Patrik, Lotta, Anton, Rich hemma hos Mike o Brenda. Long live kvarnen o the Mighty Krokån!
 
Frukost i Skatåsskogen i Göteborg med vårt barnbarn häromveckan. Som vi njöööt!
 
En stor gryta äppelmos väntar i köket. Gott på filen i vinter!