Lördag 11 feb 2012 En kvarnhistoria

Hej!
Ja, förra veckans överskrift var missvisande. Inte var den bilden någon speciell kvarnhistoria, inte! Hade tänkt mig ett kort från Tore Brogårdhs bok men misslyckades med att få över den till bloggen. Felicia kommer imorgon, så då får hon guida mig bland alla kommandon.....

Bilden jag vill visa är på lantbrukare Johan Svensson Torsakulla, Knäred, förmodligen den siste "koköraren", på väg hem från kvarnen. Året var 1945.
I samma bok har Brogårdh intervjuat Doris Morin född 1903 i Vångadal, Knäred. Doris berättar - Från november och fram till jul var tröskningen i full gång. Vi små hjälpte till ute på logen med att fly nekar och trampa i halmen. Fram emot jul körde far till kvarnen i Knäred för att få malet. Väntade han länge nog, kunde han få 'malet hem med sej'. - 

Mjölnarens, Sven Alfred Johansson född 1874, död 1949 och hans hustrus, Karolina född 1872, död 1950, son Karl Svensson berättar - Som liten minns jag, att det var liv och rörelse nere vid kvarnen. Från oktober och fram till jul gick kvarnen i ett. Redan kl fem på morgonen kom bönderna med sin mäld. De bjöds på kaffe och gök, mor högg upp en stor hög med socker från sockertoppen, och allt gick åt för dagen. I möllekammaren pratade gubbarna om allt möjligt, som de sett och hört. Därinne fick man nyheter till livs ungefär som på kyrkbacken. Kammaren värmdes upp av en uteliggare (sättugn) som vi sa och här fördrev gubbarna tiden väntande på sitt mjöl. På den tiden hade kvarnen två fast anställda 'mylledrängar'. På hösten och fram till jul hade man dessutom en hjälpedräng.
Kvarnen hade då två vattenhjul. Vattnet kom in i rännan och rann fram över 'stupet' och träffade skovelhjulet strax i höjd under axeln. -

Spännande att försöka visualisera 1940-talets hårda arbete för det dagliga brödet! Tänk om dessa slitets män och kvinnor kunnat  ana att det 70 år senare skulle anses "fint" med hembakat barkbröd!! För att inte tala om surdeg......

Imorgon har vi, alla stenåldersmat-rådgivare till trots, iallafall  rostat bröd med marmelad till sen söndagsfrukost.
Må gott kära vänner och njut fina isar och solsken!

Lisbeth

 ´

Hurra för vår dataexpert! Här är den utlovade bilden på sista "koköraren".

Kommentera här: