Ons 1 dec 2021 Och snön yr kring stuga och stall

Undrar hur det var i kvarnen förr i tiden en dag som denna med snön yrande kring knutarna? Säkert eldade Bina dygnet runt i järnkaminer och i köket värmdes vatten i trebenta-kitteln på spishällen.
Ska inte vattnet till hönorna och grisen frysa till is får det minsann vara varmt, när Bina ger di små liven i hönshuset påfyllning morgon och kväll. Och grisen så lagom fet och trind, som snart ska bli till den goáste hacke-korv, sylta och blodplättar, för att inte tala om fläsket, den är både Edvin och hon extra rädd om.
idag har kvarnhjulen stått stilla. Ingen med nå't vett ger sig ut frivilligt i detta vädret! Medan Bina lägger in ännu ett vedträ i kaminen går hennes tankar till Hulda i Goslarsbygget. Sist hon träffade Hulda i kyrkan såg hon minsann rätt "färig" ut. Och ingen jordemor lär komma fram i denna snön.. Ack ja, stackars Hulda med redan fem små glyttar.....
Nu hörs ett klampande på förstukvisten. Det är Edvin, som stampar snön från kängorna. Han har varit ute hela dagen och hållit rent från snö framför stallportar och dörrar. Snön ställer till mycket arbete när den yr så hiskeligt!
Imorgon hoppas det strävsamma mjölnarparet få vakna till en soluppgång.
Kanske var det såhär? Jag vet inte. Dock vet jag, att i kvarnköket hördes inga trafikvarningar i någon radio, ingen arbetsgivare skickade mail om "arbeta hemma" och ingen beklagade sig över inställda julkonserter eller julbord!
Lisbeth

Kommentera här: