Ons 11 dec 2024 Nobeldagen firad traditionsenligt

Varje 10 december sen mer än 30 år tillbaka letar jag fram "bästa stassen" och de högklackade skorna
Redan till fredsprisutdelningen i Oslo sitter jag bänkad framför TVn och i spisen sprakar brasan
Kocken är som alltid min käre mjölnare och menyn är givetvis hemlig fram till serveringsdags
Hemslagen bearnaisesås med ett uns av muskot toppade toasten
Med "förståsigpåar-minen" följde jag prisutdelningen i Stockholm. Visst låter det spännande med alla nyupptäckta proteiner och mikro-rna
Festen har börjat! Givetvis skålade jag för Hans Majestät Konungen och för Alfred Nobel. Entre-rätten bestod av räkröra på danskt rågbröd, färsk grönkål och den lilla citronskivan
Kocken fick ta och i taket for korken!
Ugnsbakad kotlettrad med smörfrästa champinjoner i gräddsås, svart vinbärsgele, sallad och potatis, en utsökt huvudrätt där både vinbären och potatisen kommer från lokala odlare. Att köttet är svenskt torde vara onödigt påpeka....
Röda, aromatiska och Knäredsodlade äpplen utgjorde basen i desserten, som serverades med gräddvaniljglass. Äppelklyftorna hade min kock, som även axlar konditor-rollen försiktigt vänt i en ljummen glace av honung, smör och kanel. Starkt kaffe i rosenkopp därtill -
Aftonen närmade sig sitt slut och Nobelkocken stapplade i säng.....Kvar satt jag och lyssnade på pristagarnas tack-tal, oerhört tacksam och glad över ännu en fantastisk Nobelfest hemma på Kyrkvägen i Knäred.
Nästa vecka får Ni se och läsa om brödbaket!
Lisbeth
Fotocollage Carsten Ahrens sommaren 2024

Kommentera här: